Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Jak se píší detektivky ...

15.02.2013 07:18

Na sv. Valentýna se členové Klubu sešli u "literárního" čaje spolu s brněnským spisovatelem Stanislavem Češkou. Milovníci kriminálních příběhů, a zejména těch z edice Původní česká detektivka nakladatelství MOBA, se dověděli, jak vzniká příběh plný napětí, podvodů, krádeží i vražd. 

Autor - vystudovaný technický kybernetik - má rád americkou drsnou detektivní školu a historii. Proto rozepsal dvě řady příběhů. V současné době pátrá po pachatelích tresných činů soukromý detektiv Standa Berka, bývalý policista. V dávné historii Velké Moravy řeší zločiny kníže Slavomír se svým přítelem Erikem. Pan Češka například prozradil, kdo byl skutečnou předlohou Standy Berky nebo Erika, jak dlouho trvá teoretická příprava před samotným napsáním příběhu, kde hledat historické prameny i to, že k vyřešení problému "jak odhalit pachatele" pomůže i návštěva autoservisu.

Stanislav Češka čte, kromě historických knih, zejména detektivní příběhy a doporučuje Američana Raymonda Chandlera, Slováka Dominika Dána - pokud možno v originále, ve vyškovské  knihovně máme čtyři knihy přeložené do češtiny. Z českých autorů Václava Erbena a samozřejmě geniální (nejen) povídky Karla Čapka. Z dob, kdy čítával krásnou literaturu, rád vzpomíná na díla M. A. Šolochova a L. N. Tolstého.

Potěšily nás i drobné dárky, které přítomným autor se svou manželkou rozdali. Chcete získat stolní, nástěnný nebo magnetický kalendář? Kalendář - podložku pod myš nebo prupisku? Doporučte našim čtenářům knihu, která se vám líbila. Uveřejněná doporučení (viz Čteme a doporučujeme) odměníme! Pište na e-mail adlerova(zavináč)kkdvyskov.cz.

Fotogalerie.

Příští Literární čaj o páté se koná v pondělí 25. března 2013 a sejdeme se s Ivo Šmoldasem.