Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Mladá a úspěšná autorka navštívila Vyškov

25.01.2013 09:11

 

Autorka bestsellerových próz, v nichž se kreativní práce s jazykem a výrazný vypravěčský potenciál snoubí s tématizací exotických a multikulturních lokalit. To se dočtete o mladé prozaičce Petře Hůlové v jedné z recenzí. Ve čtvrtek 24. ledna po páté hodině v zaplněném Společenském sále knihovny  se představila zvědavému publiku v celé své kráse. Nenápadná, velmi štíhlá, s trochu rozpačitým pohledem. Rozhodně by v ní nikdo nehledal úspěšnou autorku sedmi románů, které má ve třiatřiceti letech na svém kontě.
 
Postupně představila všechny své knihy, od cenou Magnesia Litera odměněnou Paměť mojí babičce až po poslední román Čechy, země zaslíbená. Pak se rozvinula živá beseda. Padala jedna otázka za druhou. Účastníci byli zvědavi na její pobyt v Mongolsku, na způsob psaní, na překlady jejích knih, na autobiografičnost v jejích knihách, na to, jak se vtěluje do postav svých románů i na oblíbené autory.
 
Petra Hůlová "čte a doporučuje" současnou českou literaturu. Např. povídky Marka Šindelky Zůstaňte s námi, od Petry Soukupové knihu Zmizet (Magnesia Litera 2010 - nejlepší kniha roku), prozaický debut Martina Ryšavého Cesty na Sibiř a novinku Emila Hakla Skutečná událost (poslední kniha z výčtu nám zatím ve fondu chybí, ale již je objednána).
 
Pak nabídla autorka videozáznam. A to byl trochu kámen úrazu. Ač nahrávka obsahovala řadu informací a dávala nahlédnout do „umělecké kuchyně“ Perty Hůlové, byla po pravdě řečeno pro diváky zklamáním. A to proto, že byla rozvláčná a poněkud neuspořádaná.
 
Ale i přes tuto „vadu na kráse“ máme za sebou další setkání se zajímavou osobností současné české literatury. Teď se těšíme na autora detektivek Stanislava Češku.